bardzo smaczne i aromatyczne mięso, ta propozycja na stałe wpisała się do mojego domowego menu
Składniki:
10 podudzi z kurczaka
1 mała czerwona papryka
30 dag pieczarek
1 cebula
15 dag żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
przyprawa do kurczaka
3 łyżki maggi w płynie
Faszerowane podudzie z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzie z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wyciąć z niego kość zostawiając kawałek przy końcu (żeby farsz nam nie uciekł). Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę, ostudzone pieczarki, cebulę i starty ser dobrze razem wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać podudzia z kurczaka. Następnie na zewnątrz obsypać przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane podudzia ułożyć delikatnie w rękawie do pieczenia. Do środka wlać maggi. Zamknąć i przełożyć na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 - 200 st C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Tak przygotowane podudzia sprawdzą się również jako smaczna przekąska na przyjęcie.
Porady
Takie podudzia można również przygotować na grillu
Komentarze