Faszerowane roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

kolejna propozycja obiadowa ode mnie :) roladki z udek są nieco pracochłonne ale warto spędzić więcej czasu w kuchni :) do tego kopytka w pysznym kremowym sosie z serka topionego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • KOPYTKA
    8 ziemniaków
    2 szklanki mąki
    jajko
    sól

    ROLADKI
    4 udka z kurczaka
    4 plastry szynki
    4 plastry sera żółtego
    2 łyżki zielonego groszku konserwowego
    oregano majeranek
    mąka
    2łyżki bułki tartej
    2 jajka
    sól
    olej

    SOS
    50g serka topionego Gouda
    cebula
    łyżka groszku
    oregano majeranek
    300-400ml bulionu pieczeniowego ciemnego
    sól
    olej
    mąka+woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00kkiik 1. KOPYTKA
    Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajko i wsypywać stopniowo mąkę, by uzyskać jednolitą, nieklejącą się do ręki masę. Brać porcje ciasta, formować z nich wałki , spłaszczyć i ciąć w poprzek na małe kwadraty.
    Zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać porcjami kopytka i gotować od
    wypłynięcia ok.3min
    Z tej porcji wychodzi 50kopytek
  • image-1awd6y8 2. ROLADKI
    Wytrybować udka. Oczyszczone z kości- posolić, włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie posypać je ziołami i układać kolejno- plaster sera, plaster szynki i posypać groszkiem. Zawinąć. Panierować w jajku i mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na głębokim dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
    Można przytopić ser na roladkach w piekarniku.
  • image-0cs44sy 3. SOS
    Cebulę pokroić w półplastry, wrzucić na olej, posolić i posypać ziołami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy cebula będzie robić się miękka, wsypać łyżkę groszku. Dusić chwilkę , następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki. Gotować aż się całkowicie rozpuści. Delikatnie zagęścić wodą z mąką(sos nie może być zbyt gęsty) i gotować jeszcze ok.5min. Jeśli trzeba- posolić.

Porady

Roladki mogą się 'rozwalać'. Nie trzeba ich wiązać, po opanierowaniu powinny się dobrze skleić,a przy smażeniu warto najpierw położyć ją na miejscu sklejenia i dobrze wysmażyć zanim się obróci na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować