Faszerowany bakłażan- pyszny ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany przecinam wzdłuż, wydrążam miąsz i wrzucam miąsz z dwóch sztuk warzywa do miski, solę aby troszke puściło sok. Miąsz będzie pokrojony w kosteczke i dodany do sosu.
Wydrążone bakłażany lekko solę w środku i kładę odwrotnie miąszem w dół na papierowy ręcznik ok10 minut aby puściły sok.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, smaże pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaję miąsz z bakłażana, mięso mielone i rumienię lekko. Nastepnie wlewam pomidory, dodaję wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiam do smaku
Farsz nakładam do środka warzyw, posypuję całość serem i zapiekam ok. 10-15 minut do zrumienienia się sera.
Komentarze