Fasolowe brownie wegańskie bez jaj

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to wspaniała alternatywa dla osób będących na diecie wegańskiej, ale nie tylko. Bardzo czekoladowe, mega orzechowe z dużą ilością daktyli, to nie tylko forma deseru, ale także wspaniały zastrzyk wielu składników, niezbędnych w zbilansowanej diecie.

  • 60 min

Składniki:

  • – margaryna roślinna 100g
    – cukier 150g
    – czekolada deserowa (bez tłuszczu mlecznego) 100g
    – daktyle suszone 100g
    – czerwona fasola w słodkiej zalewie ( 1 puszka)
    – orzechy ziemne 200g
    – migdały w płatkach 200g
    – pistacje 100g
    – kasza manna 50g
    Dodatkowo:
    - czekolada deserowa 100g
    - łyżeczka masła kokosowego, lub margaryny
    - mleko sojowe ok 100ml

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Fasolowe brownie wegańskie bez jaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać. Kaszę manną ugotować w niewielkiej ilości wody, tak aby powstał gęsty kleik, ostudzić. Daktyle rozdrobnić w blenderze, lub zmielić. fasolę należy odcedzić od zalewy i również zmielić na gładką masę. Orzechy, migdały i pistacje należy posiekać. Warto jest zostawić niewielką ilość pistacji do dekoracji. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, dająca się formować w dłoniach.
  • Fasolowe brownie po upieczeniu 2. Blaszkę o średnicy około 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180st C. Masę równomiernie rozłożyć w blaszce, wyrównać powierzchnię. Zapiekać około 30 min do momentu uzyskania charakterystycznej skórki na powierzchni ciasta.
  • 3. Składniki dodatkowe służą do przygotowania polewy na nasze brownie. czekoladę należy upłynnić w kąpieli wodnej lub przy użyciu mikrofali. Ważne, by jej nie przegrzać. Mleko powinno mieć temperaturę zbliżoną do temperatury czekolady. Dodać je partiami, dokładnie mieszając.Na koniec należy wmieszać masło. Polewę warto troszkę schłodzić w lodówce, by zgęstniała. Równomiernie rozprowadzić na powierzchni brownie. Udekorować rozdrobnionymi pistacjami.

Porady

Składniki takie jak margaryna roślinna, mleko sojowe, czy masło kokosowe można zastąpić zwykłym masłem czy zwykłym krowim mlekiem. Wtedy jednak nie będzie to deser wegański. Ciasto wychodzi bardzo gliniaste, o wilgotnym wnętrzu, nie świadczy to jednak o tym , że jest surowe. Fantastycznym dodatkiem do tego deseru okazała się śmietanka z mleka kokosowego, której przygotowanie znajdziesz tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/weganska-bita-smietana

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować