Fasolowe kotleciki:

5 (197 ocen)

Kotlety smakują i sycą. Smakują same lub w towarzystwie sosu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 30 dag fasoli,
    • 3-4 łyżki ugotowanych tłuczonych ziemniaków (np. zbywających z obiadu),
    • 2 jajka,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Świeżo mielony pieprz,
    • Sól,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 duża cebula,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • 3 łyżki otrąb,
    • Bułka tarta do panierki,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolowe kotleciki: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rumienienie cebuli 1. Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i miksujemy.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pietruszkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • mieszanie przygotowanych skłaników 2. Do zmiksowanej fasoli dokładamy ziemniaki, przygotowane cebulę, czosnek, pietruszkę, jajka, bułkę tarta , otręby
  • uformowane kotleciki 3. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdyby ciasto wyszło luźne dokładamy jeszcze bułki tartej.
    Z gotowej masy formujemy kotleciki.
  • smażenie 4. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.

Porady

Aby były jeszcze zdrowsze zamiast w bułce tartej możemy je obtoczyć w mące razowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować