Fasola z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta prosta potrawa pochodzi z kuchni gruzińskiej.

Składniki:

  • 1/2 kg białej fasoli, np. jaś
    1/4 szkl. łuskanych orzechów włoskich
    po małym pęczku natki pietruszki i koperku
    4 ząbki czosnku
    cebula
    szczypta tymianku
    2 łyżki oleju
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

Fasola z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy, wywar zachowujemy.
  • 2. Czosnek obieramy i siekamy razem z orzechami. Mieszamy z fasolą. Następnie dodajemy posiekane cebulę, koperek i natkę pietruszki. Wlewamy kilka łyżek wywaru z gotowania fasoli, olej i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do miseczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy