Czerwona fasolka z pieczarkami i kiełbasą

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Wolę czerwoną fasolkę - dlatego zmodyfikowałam sobie przepis na fasolkę po bretońsku - po mojemu. Poza tym fasolka jest świetnym pomysłem na obiad kiedy musisz zrobić coś na szybko, bo na przykład przeciągnęło Ci się na zakupach, a mąż wraca za pół godziny :P

  • 30 min

Składniki:

  • 4 puszki fasolki czerwonej
    5 kiełbasek
    3 średnie cebule
    30 dag pieczarek
    1 ketchup Dworski/Włocławek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Czerwona fasolka z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski i cebulę kroimy w kostkę według uznania. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu - wrzucamy kiełbasę. Kiedy kiełbasę osiągnie już odpowiedni dla nas poziom wysmażenia, dodajemy do niej cebulę i smażymy do zeszklenia. Szykujemy garnek, w którym będziemy grzać całe danie i wrzucamy do niego kiełbasę i cebulę z patelni. Kroimy pieczarki (ja robię to a la płatki migdałów) i podsmażamy ok. 15 minut z odrobiną masełka na tej samej patelni, której używaliśmy wcześniej. Możemy je osolić i popieprzyć do smaku. Pieczarki również przerzucamy do garnka, dodajemy również fasolkę razem z zalewą, w której była w puszce oraz ketchup. Wstawiamy na średni palnik i zagotowujemy całość od czasu do czasu mieszając.

Porady

Kiedy mamy już wszystkie składniki w garnku wystarczy tylko je podgrzać - nie trzeba długo gotować, bo wszystkie składniki są gotowe do spożycia - kwestia tego by danie było ciepłe. Czasami razem z pieczarkami podsmażam też żółtą paprykę i dodaje do tego wszystkiego. Danie nie jest drogie, a bardzo podzielne. Można wykorzystać kiełbaski, które zostały z grilla, parówki ze śniadania albo mięso z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować