Fasolka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczyć całą noc, rano zmienić wodę, zagotować z kostkami bulionowymi, przyprawami, koncentratem. Gotować ok. 40 min. pod przykryciem. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną kiełbaskę, a pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek (a jeśli chcemy dodać mięso mielone - podsmażamy po lekkim zrumienieniu kiełbasy). W tym momencie można też dorzucić pieczarki. Dodajemy też koperek. Gotujemy ok. 20 min., by sos zrobił się lekko gęsty. Maksymalnie zmniejszamy ogień, dodajemy osączoną mieszankę meksykańską i zaprawiamy jogurtem z mąką.
Porady
Potrawę można wzbogacić podsmażonym mięsem mielonym oraz pieczarkami.
Dodając pokrojone w kostkę ziemniaki powstanie pyszne danie obiadowe.
Wychodzi z niego również pyszna zupka fasolowa.
Komentarze