Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Nie wiadomo kiedy brytyjski przepis dostał się do Polski i jak ewoluował, ale jedno jest pewne, przyjął się a fasolka zagościła na naszych stołach na dobre.

Składniki:

  • 1 kg fasoli typu Jaś
    350 g kiełbasy myśliwskiej
    150 g boczku wędzonego
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    200 g koncentratu pomidorowego 30 %
    1-2 łyżeczki musztardy
    2-3 liście laurowe
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    majeranek
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc.Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie,w której była moczona dodając liście laurowe.Woda powinna zakrywać fasolę.W czasie gotowania odparuje.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Boczek wyjmujemy na miseczkę pozostawiając tłuszcz na patelni.Wrzucamy na pozostały tłuszcz pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy.Kiełbasę wyjmujemy na talerzyk z boczkiem.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną drobno cebulę dodając pod koniec smażenia czosnek.
  • 2. Kiedy fasola będzie miękka dodajemy boczek,kiełbasę i cebulę razem z tłuszczem z patelni.Doprawiamy do smaku przyprawami.Pamiętajmy,aby majeranek rozetrzeć w dłoniach,wtedy uwalnia swój aromat.Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę.Musztarda znakomicie podkreśla smak fasolki.Wszystko razem gotujemy jeszcze około 15 minut do połączenia się składników.Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować