Nie wiadomo kiedy brytyjski przepis dostał się do Polski i jak ewoluował, ale jedno jest pewne, przyjął się a fasolka zagościła na naszych stołach na dobre.
Składniki:
1 kg fasoli typu Jaś
350 g kiełbasy myśliwskiej
150 g boczku wędzonego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego 30 %
1-2 łyżeczki musztardy
2-3 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
majeranek
pieprz czarny
sól
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc.Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie,w której była moczona dodając liście laurowe.Woda powinna zakrywać fasolę.W czasie gotowania odparuje.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Boczek wyjmujemy na miseczkę pozostawiając tłuszcz na patelni.Wrzucamy na pozostały tłuszcz pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy.Kiełbasę wyjmujemy na talerzyk z boczkiem.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną drobno cebulę dodając pod koniec smażenia czosnek.
2.Kiedy fasola będzie miękka dodajemy boczek,kiełbasę i cebulę razem z tłuszczem z patelni.Doprawiamy do smaku przyprawami.Pamiętajmy,aby majeranek rozetrzeć w dłoniach,wtedy uwalnia swój aromat.Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę.Musztarda znakomicie podkreśla smak fasolki.Wszystko razem gotujemy jeszcze około 15 minut do połączenia się składników.Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze