50 dag suchej fasoli Jaś
30 dag surowego wędzonego boczku z kostką
(a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);
50 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek,
słodka i ostra papryka,chilli
łyżka mąki
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli)
i odstawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą,
odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.
Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów),w którym będzie przygotowywana potrawa,
zalać wodą tak aby na wierzchu było widać wodę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej) oraz skórę, dodać do garnka z fasolą.
Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu,
dodać pokrojoną cebulę i przesmażyć.
Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku,
całość smażyć do zrumienienia
(nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).
Koncentrat zagotować z odrobiną wywaru z fasoli, doprawić cukrem.
Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość oraz skórę z boczku,
ująć z 5-6 ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny
(razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku)
i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem).
Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
Podawać z dodatkiem świeżego chleba czy pieczywem czosnkowym.
Komentarze