Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy w wodzie przez około 10 -12 godzin.
Kiedy nasz Piękny Jaś odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę i gotujemy ją do miękkości w wywarze warzywnym (u mnie z selera, pietruszki i marchewki) z dodatkiem przyprawy do rosołu (polecam piramidki smaku z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem)*.
* zamiast przyprawy możemy do gotowania dodać sam listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego.
** do gotującej się fasoli możemy także dodać plaster wędzonego boczku lub skórkę z kiełbasy, wtedy fasola będzie jeszcze smaczniejsza.
Fasolę gotujemy do miękkości. Na 10 minut przez końcem gotowania dosalamy wodę.
2.Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy je na oleju rzepakowym.
3.Kiełbasę drobiową obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, którą delikatnie podsmażamy na patelni.
4.Ugotowaną fasolę odcedzamy, wkładamy do garnka i zalewamy ją gęstym przecierem pomidorowym (najlepiej domowym) i 150 ml wody. Zagotowujemy.
5.Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, kawałki kiełbasy, cukier brzozowy oraz przyprawy: tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz cayenne i oregano. Wszystko dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Na pięć minut przez końcem duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze