Fasolka po bretońsku

4.97 (152 ocen)

  • 60 min

Propozycja na moją, lżejszą wersję znanej nam wszystkim polskiej potrawy a la bretonne. Danie jest smaczne, sycące i bardzo pożywne :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
    - 200 g kiełbasy drobiowej
    - 2 białe cebule
    - 500 g przecieru pomidorowego
    - 2 ząbki czosnku
    - 150 ml wody
    - 2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
    - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    - 2 łyżeczki tymianku
    - 1 łyżeczka oregano
    - szczypta rozmarynu
    - sól do smaku
    - świeżo mielony pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    + wywar warzywny i przyprawa do rosołu
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Fasolę moczymy w wodzie przez około 10 -12 godzin.

    Kiedy nasz Piękny Jaś odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę i gotujemy ją do miękkości w wywarze warzywnym (u mnie z selera, pietruszki i marchewki) z dodatkiem przyprawy do rosołu (polecam piramidki smaku z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem)*.

    * zamiast przyprawy możemy do gotowania dodać sam listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego.

    ** do gotującej się fasoli możemy także dodać plaster wędzonego boczku lub skórkę z kiełbasy, wtedy fasola będzie jeszcze smaczniejsza.

    Fasolę gotujemy do miękkości. Na 10 minut przez końcem gotowania dosalamy wodę.
  • 2 2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy je na oleju rzepakowym.
  • 3 3. Kiełbasę drobiową obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, którą delikatnie podsmażamy na patelni.
  • 4 4. Ugotowaną fasolę odcedzamy, wkładamy do garnka i zalewamy ją gęstym przecierem pomidorowym (najlepiej domowym) i 150 ml wody. Zagotowujemy.
  • 5 5. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, kawałki kiełbasy, cukier brzozowy oraz przyprawy: tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz cayenne i oregano. Wszystko dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

    Na pięć minut przez końcem duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować