Fasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak wielu kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami.
9 godz. 20 min
Składniki:
400 g fasoli jaś
100 g chudego wędzonego boczku
200 g kiełbasy z galaretką
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml soku pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką.
Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze