Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 9 godz. 20 min

Fasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak wielu kucharzy tak wiele wersji. Nasza propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami.

  • 9 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g fasoli jaś
    100 g chudego wędzonego boczku
    200 g kiełbasy z galaretką
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka mąki
    puszka pokrojonych pomidorów
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    200 ml soku pomidorowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek Następnie wyjąłem pokroiłem w kostkę. Cebulę posiekałem dość drobno, podobnie ząbki czosnku i zeszkliłem na smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli wraz z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką.
    Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować