Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

idealne sycące rozgrzewające danie na jesienne dni-polecam.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • około 700 g suszonej fasoli typu Jaś
    300 g kiełbasy jałowcowej
    200 g wedzonego boczku
    2 małe cebule
    około 200 G przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 liśc laurowy
    kulki ziela angielskiego
    majeranek do smaku
    sól i pieprz
    kilka ziarem pieprzu ziarnistego
    szczypta cukru
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Fasolke przepłucz, zalej woda i odstaw na kilkanascie godzin, pamietaąc o uzupełnianiu wody bowiem fasolka wchłania wodę.
    Po upływie tego czasu odlej wodę, w której fasolka się moczyła i nalej świeżej na tę samą wysokość. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, lekko posól. Garnek ustaw na średnim ogniu. Fasolkę gotuj pod przykryciem do miękości -około 1, 5 godz.). Po ugotowaniu fasolkę odcedź.

    2. Cebulę pokrój w drobną kostke ,boczek pokrój w wieksza kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i przesmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj boczek i cebulę i podsmaż, aż się lekko przyrumienią. Następnie dodaj przecier i chwilę wszystko podduś. Na koniec dodaj fasolkę. Dopraw do smaku solą , pieprzem, majerankiem . Duś pod przykryciem przez około 50 minut . Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw jeszcze do smaku , smacznego

Porady

fasolka smaczna jest takze odgrzewana nastepnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować