idealne sycące rozgrzewające danie na jesienne dni-polecam.
2 godz. 40 min
Składniki:
około 700 g suszonej fasoli typu Jaś
300 g kiełbasy jałowcowej
200 g wedzonego boczku
2 małe cebule
około 200 G przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 liśc laurowy
kulki ziela angielskiego
majeranek do smaku
sól i pieprz
kilka ziarem pieprzu ziarnistego
szczypta cukru
olej do smażenia
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Fasolke przepłucz, zalej woda i odstaw na kilkanascie godzin, pamietaąc o uzupełnianiu wody bowiem fasolka wchłania wodę.
Po upływie tego czasu odlej wodę, w której fasolka się moczyła i nalej świeżej na tę samą wysokość. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, lekko posól. Garnek ustaw na średnim ogniu. Fasolkę gotuj pod przykryciem do miękości -około 1, 5 godz.). Po ugotowaniu fasolkę odcedź.
2. Cebulę pokrój w drobną kostke ,boczek pokrój w wieksza kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i przesmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj boczek i cebulę i podsmaż, aż się lekko przyrumienią. Następnie dodaj przecier i chwilę wszystko podduś. Na koniec dodaj fasolkę. Dopraw do smaku solą , pieprzem, majerankiem . Duś pod przykryciem przez około 50 minut . Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw jeszcze do smaku , smacznego
Porady
fasolka smaczna jest takze odgrzewana nastepnego dnia.
Komentarze