600 g fasoli Piękny Jaś
po 250 g kiełbasy i wędzonego boczku
2 puszki pomidorów krojonych lub 600 g przecieru pomidorowego (albo ok. 2 kg świeżych pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
ok. 10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przejrzyj, usuń uszkodzone ziarna i zanieczyszczenia, a następnie przepłucz. Przełóż do garnka i zalej wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostaw na około 12 godzin do namoczenia. Jeśli ziarna wcześniej wchłoną całą wodę, uzupełnij ją.
Po upływie tego czasu odlej wodę, w której fasolka się moczyła i nalej świeżej na tę samą wysokość. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, lekko posól. Garnek ustaw na średnim ogniu. Fasolkę gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny (lub do miękkości). W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę. Po ugotowaniu fasolkę odcedź.
2.Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę np. w półplasterki. Na sporej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i przesmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj boczek i cebulę i podsmaż, aż się lekko przyrumienią.
3.Całość wrzuć do fasoli i zamieszaj.
4.Następnie wrzuć pomidory lub przecier i chwilę podduś.
Porady
Fasolka po bretońsku potrzebuje dodania ziół, które wspomogą trawienie.
MOJA PROPOZYCJA:
boczek wędzony - doprawiam zawsze cząbrem.
kiełbasę - doprawiam zawsze tymiankiem.
Komentarze