Dziś przepis na jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – fasolka po bretońsku z czerwoną papryką. Niezwykle syta i prosta w przygotowaniu potrawa, której smak dodatkowo wzbogaciłam czerwoną papryką. Polecam!
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
◦400 g suszonej białej fasoli
◦400 g kiełbasy
◦2 cebule
◦2 małe czerwone papryki
◦2-3 ząbki czosnku
◦3 łyżki koncentratu pomidorowego
◦3 liście laurowe
◦3-4 całe ziela angielski
◦1 łyżka cząbru
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka majeranku
◦natka pietruszki do posypania
◦1 łyżka oleju
Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.
Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.
Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentarze