Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś przepis na jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – fasolka po bretońsku z czerwoną papryką. Niezwykle syta i prosta w przygotowaniu potrawa, której smak dodatkowo wzbogaciłam czerwoną papryką. Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g suszonej białej fasoli
    ◦400 g kiełbasy
    ◦2 cebule
    ◦2 małe czerwone papryki
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ◦3 liście laurowe
    ◦3-4 całe ziela angielski
    ◦1 łyżka cząbru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka majeranku
    ◦natka pietruszki do posypania
    ◦1 łyżka oleju


Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

    Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.

    Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować