Fasolka po bretońsku z pieca

0 (0 ocen)

Obiad, który tak na prawdę robi się sam. Do wykonania tej niezwykle aromatycznej fasolki niezbędny jest żeliwny garnek, który doskonale rozprowadza i utrzymuje ciepło.

Składniki:

  • 400 g drobnej białej fasolki
    2 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    seler korzeniowy
    cebula
    por
    1 kg wędzonej kiełbasy, użyłam domowej z dziczyzny
    200-300 g wędzonego boczku
    500 g krojonych pomidorów
    2 łyżki pasty ze słodkiej papryki lub czerwona papryka opalona nad palnikiem i obrana ze skóry
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka kminku
    1-2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
    papryczka chili
    sól
    pieprz
    2 -3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    łyżeczka ziaren kolendry
    majeranek,
    lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy 12 godzin w wodzie.

    Do żeliwnego garnka wkładamy boczek, kiełbasę, pokrojone warzywa, odcedzoną fasolkę, liście laurowe, ziela angielskie, kminek, posiekany imbir, chili, pieprz ziołowy i kolendrę. Zalewamy wodą tak by przykryła całość. Wstawiamy do piecyka nastawiamy na temperaturę 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem 2 godziny. Po 2 godzinach dodajemy pomidory i ewentualnie wodę jeśli jest taka potrzeba i wstawiamy na jeszcze godzinę do piecyka. Po godzinie wyjmujemy z piecyka i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz lubczykiem. Podajemy posypane świeżą zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować