Fasolka po bretońsku na szybko

4 (1 ocen)

Coś dla wielbicieli fasolki po bretońsku.A co ?Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki.Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu na przykład wrzućcie jedną więcej i zróbcie potem pyszną fasolkę.Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut a to duża różnica

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli
    1 l wywaru z wędzonej kości
    mięso 1 z ugotowanej wędzonej kości karkowej
    300 g wędzonego surowego boczku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    papryka ostra do smaku
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do garnka wlać wywar z kości, dodać liście i ziele oraz majeranek i gotować 10 minut.
    Boczek pokroić i podsmażyć na rumiano na patelni.
    Potem dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, oraz obrane mięso i podsmażony boczek.
    Dodać do smaku sól, pieprz i cayenne oraz koncentrat, zagotować i gotować chwilkę a na koniec na smalcu przypalić mąkę i zagęścić nią fasolkę.
    Całość zagotować i podawać z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować