Fasolka po wietnamsku

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Fasolka szparagowa nie musi być nudna i podana jak w większości domów czyli z bułką tartą. Przygotowana wg tego przepisu jest pyszna i ma lekko orientalny smak. Świetna jako samodzielna przystawka lub dodatek do ryżu czy mięsa jako danie główne.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g fasolki szparagowej (żółta, zielona lub mrożona)
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka miodu
    1 ząbek czosnku
    papryczka chilli
    1 łyżka ziarna sezamu (uprażonego na suchej patelni)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka po wietnamsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej osolonej wody wrzucić umytą i obczyszczoną fasolkę szparagową. Ugotować al dente, odlać i przepłukać zimną wodą by zachowała chrupkość.
    Na patelni podsmażyć drobno posiekany czosnek z olejem sezamowym oraz odrobiną papryczki chilli. Dodać na patelnie łyżkę miodu oraz łyżkę sosu sojowego. Gdy składniki się połączą wrzucić fasolkę szparagową i na dużym ogniu podsmażyć przez 2-3 min. Na koniec dodać podprażone ziarno sezamu i całość wymieszać

Porady

Fasolka jest pyszna jako samodzielne danie, sprawdzi się również jako dodatek do kurczaka czy ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować