Propozycja na przygotowanie fasolki szparagowej w kremowym, delikatnym i lekko słodkim sosie. Świetna jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.
30 min
Składniki:
- 5 dużych garści fasolki szparagowej
- 1 czubata łyżeczka masła
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- cukier brązowy
- sól
Fasolka szparagowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę szparagową myjemy oraz obieramy odcinając włókna i końce.
Obraną fasolkę zalewamy wodą, tak aby ledwie pokryła zawartość garnka i gotujemy w osolonej i dobrze posłodzonej wodzie do momentu aż fasolka nabierze miękkości.
2.Następnie do naczynia dodajemy około 25 strąków ugotowanej fasolki, łyżeczkę masła, kurkumę i 7 łyżek wody w której gotowała się fasolka. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Powstały sos próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą i cukrem (sos powinien być dość słodki).
Pozostałą fasolkę odsączamy z wody i ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i zagotowujemy.
Fasolka jest dobra jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.
Komentarze