Fasolka szparagowa inaczej

4.99 (171 ocen)

  • 30 min

Propozycja na przygotowanie fasolki szparagowej w kremowym, delikatnym i lekko słodkim sosie. Świetna jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 dużych garści fasolki szparagowej
    - 1 czubata łyżeczka masła
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - cukier brązowy
    - sól
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka szparagowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową myjemy oraz obieramy odcinając włókna i końce.

    Obraną fasolkę zalewamy wodą, tak aby ledwie pokryła zawartość garnka i gotujemy w osolonej i dobrze posłodzonej wodzie do momentu aż fasolka nabierze miękkości.
  • 2. Następnie do naczynia dodajemy około 25 strąków ugotowanej fasolki, łyżeczkę masła, kurkumę i 7 łyżek wody w której gotowała się fasolka. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Powstały sos próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą i cukrem (sos powinien być dość słodki).

    Pozostałą fasolkę odsączamy z wody i ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i zagotowujemy.

    Fasolka jest dobra jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować