Do tego dania wykorzystałam dwa kolory fasolek. Doprawiam sosem sojowym z miodem dzięki czemu danie zyska wspaniały smak. Do tego maślany ryż z zieloną soczewicą.
40 min
Składniki:
Pół szklanki ryżu
Pół szklanki soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
Około 40-45 plasterków pepperoni
Spora garść fasolki szparagowej żółtej
Spora garść fasolki szparagowej zielonej
Łyżka oleju rzepakowego z chili
Pieprz, szczypta suszonej bazylii
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
Płaska łyżka masła
Fasolka szparagowa w sosie sojowym z miodem, ryżem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotuję ryż z zieloną soczewicą do miękkości. Gdy się ugotuję dodaję płaską łyżkę masła.
Na łyżce oleju z chili podsmażam do miękkości obie fasolki, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, przyprawiam pieprzem.
Gdy składniki zmiękną i połączą się dodaję plasterki pepperoni.
2 łyżki sosu sojowego mieszam z miodem, dodaję do warzyw, duszę około 10 minut do połączenia składników.
Na talerzu układam ryż z soczewicą, warzywa, posypuję startym serem.
Komentarze