Fasolka szparagowa w sosie sojowym z miodem, ryżem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do tego dania wykorzystałam dwa kolory fasolek. Doprawiam sosem sojowym z miodem dzięki czemu danie zyska wspaniały smak. Do tego maślany ryż z zieloną soczewicą.

  • 40 min

Składniki:

  • Pół szklanki ryżu
    Pół szklanki soczewicy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Około 40-45 plasterków pepperoni
    Spora garść fasolki szparagowej żółtej
    Spora garść fasolki szparagowej zielonej
    Łyżka oleju rzepakowego z chili
    Pieprz, szczypta suszonej bazylii
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    Płaska łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka szparagowa w sosie sojowym z miodem, ryżem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotuję ryż z zieloną soczewicą do miękkości. Gdy się ugotuję dodaję płaską łyżkę masła.

    Na łyżce oleju z chili podsmażam do miękkości obie fasolki, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, przyprawiam pieprzem.
    Gdy składniki zmiękną i połączą się dodaję plasterki pepperoni.
    2 łyżki sosu sojowego mieszam z miodem, dodaję do warzyw, duszę około 10 minut do połączenia składników.

    Na talerzu układam ryż z soczewicą, warzywa, posypuję startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować