Fasolka szparagowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z zielonej i żółtej fasolki
obcinamy końcówki, strączki gotujemy w lekko osolonej wodzie
do miękkości i dokładnie
osączamy na sicie. Odstawiamy,
by fasolka ostygła. Jeśli
strąki są długie, możemy je
pokroić na mniejsze kawałki.
2.Oczyszczone pieczarki gotujemy
w lekko osolonej wodzie,
odcedzamy i po ostudzeniu
kroimy w plasterki lub
w ćwiartki. Dodajemy do fasolki,
posypujemy kiełkami.
3.Czosnek przepuszczamy
przez praskę, dokładnie mieszamy
z olejem, solą, pieprzem,
cukrem i sokiem z cytryny.
Sosem polewamy fasolkę z pieczarkami, mieszamy
i podajemy. Doskonale
smakuje z ryżem na sypko jako
danie obiadowe, ale fasolkę
można też podać z pieczywem,
na przykład na kolację.
Komentarze