Fasolka szparagowa z pistacjami w sosie holenderskim

5 (1 ocen)

  • 30 min

Lekki obiadek dla wielbicieli fasolki szparagowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 - 800 g fasolki szparagowej
    na sos :
    3 żółtka
    125 g masła ( jeżeli mamy to klarowanego )
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki wody
    sól, pieprz biały i szczypta cukru
    oprócz tego :
    1 łyżka posiekanego koperku
    50 g orzeszków pistacjowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos holenderski

Fasolka szparagowa z pistacjami w sosie holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vje5t6 1. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, zalać gorącą osoloną wodą i wstawić go gotowania.
    w tym czasie zrobić sos holenderski :
    Masło rozpuścić, pogotować trochę na małym ogniu aż wytrąci się białko, które należy usunąć. Masło przecedzić przez gazę i odstawić.

    Żółtka z sokiem cytrynowym, solą i wodą ubijać na parze, jak będzie puszysta masa, małymi porcjami ( po łyżce ) dodawać dość ciepłe masło - nie może być za chłodne bo masa może się zważyć, a jeżeli nam się to przytrafi uratujemy sos dodając szybko ok. 1-2 łyżki wrzątku.

    Sos powinien mieć konsystencję majonezu.

  • image-1rnwrjo 2. Odcedzić ugotowaną fasolkę, polać gorącym sosem, posypać koperkiem i posiekanymi pistacjami.

Porady

Sos holenderski świetnie komponuje się z wszelakimi warzywami jak również z rybami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Orzechy Pistacje Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować