Lekki obiadek dla wielbicieli fasolki szparagowej.
30 min
Składniki:
600 - 800 g fasolki szparagowej
na sos :
3 żółtka
125 g masła ( jeżeli mamy to klarowanego )
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wody
sól, pieprz biały i szczypta cukru
oprócz tego :
1 łyżka posiekanego koperku
50 g orzeszków pistacjowych
Fasolka szparagowa z pistacjami w sosie holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, obciąć końcówki, zalać gorącą osoloną wodą i wstawić go gotowania.
w tym czasie zrobić sos holenderski :
Masło rozpuścić, pogotować trochę na małym ogniu aż wytrąci się białko, które należy usunąć. Masło przecedzić przez gazę i odstawić.
Żółtka z sokiem cytrynowym, solą i wodą ubijać na parze, jak będzie puszysta masa, małymi porcjami ( po łyżce ) dodawać dość ciepłe masło - nie może być za chłodne bo masa może się zważyć, a jeżeli nam się to przytrafi uratujemy sos dodając szybko ok. 1-2 łyżki wrzątku.
Komentarze