Fasolka z kornetkami i jajkami w jogurtowo-śmietanowym sosie

0 (0 ocen)

  • 15 min

bardzo szybka w przygotowaniu a przy tym przesmaczna, wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami lub ryżem :)))

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g kiełbasek kornetek
    3 jajka ugotowane na twardo
    450 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
    300 g śmietany
    175 g jogurtu naturalnego
    50 g sera żółtego
    sól ziołowa
    pieprz ziołowy
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    oregano
    tymianek
    przyprawa do potraw Kucharek
    tłuszcz do smażenia i do wysmarowania naczynia

Fasolka z kornetkami i jajkami w jogurtowo-śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i dokładnie osączamy na sicie. Kornetki kroimy w plasterki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 2. Śmietanę łączymy z jogurtem, przyprawiamy i mieszamy. Jajka kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym tłuszczem układamy kolejno fasolkę, kornetki, jajka, posypujemy serem i smarujemy sosem.
  • 4. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy