To propozycja zdrowego i taniego obiadu, czy kolacji. Polecam dla odmiany w ten właśnie sposób podać fasolkę. Tarta nie jest skomplikowana, a efekt wychodzi pyszny. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Tarta o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto:
- 12 dag mąki zwykłej,
- 12 dag mąki razowej,
- 12 dag margaryny,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- Świeżo mielona sól ziołowa (około 0,5 łyżeczki) do smaku
Nadzienie:
• Ok 30 dag fasolki szparagowej (mieszanina zielonej i żółtej),
• 2 małe jajka,
• 2 łyżki śmietany,
• 3 łyżki sera białego,
• 1 łyżeczka tymianku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Około 100 gram szynki w całości,
Fasolkowa tarta na razowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki.
2.Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę . Formujemy wyższe brzegi. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilku miejscach. Ciasto podpiekamy około 10 minut. Na podpieczone wykładamy nadzienie i ponownie zapiekamy do piekarnika na około 25 minut (180°).
3.NADZIENIE: Fasolkę gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i delikatnie studzimy
4.Do garnuszka przekładamy jajka, śmietanę, ser. Składniki miksujemy. Na koniec dodajemy tymianek oraz przyprawy do smaku.
Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony razowy spód. Na wierzchu układamy ugotowaną fasolkę oraz pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika.
Komentarze