FAWORKI

5 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciastka karnawałowe, smażone. Są bardzo pyszne, chrupiące.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 żółtka
    -2 jajka
    -1 cukier waniliowy-16 g.
    -3 szklanki mąki tortowej
    -4 łyżki gęstej śmietany
    -1 łyżka spirytusu lub octu
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrawanie 1. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać przesianą mąkę,śmietanę i spirytus. Przemieszać łopatką, potem zagnieść.Ciasto ma być dość twarde,jak będzie się kruszyć, to dodać więcej śmietany.Rozdzielić na cztery części.Rozwałkować jak najcieniej, radełkiem pokroić w pasy. Tworząc paski długie ok.10 cm. a szerokie 2-2,5. W środku każdego naciąć ok.4 cm.
  • formowanie 2. Przewinąć przez to nacięcie.
  • smażenie 3. Smażyć na głębokim tłuszczu w frytownicy albo w woku.Obracać na obie strony, patyczkami do szaszłyków.Jak mają złoty kolor, to wyjmować na tackę, z ręcznikiem papierowym.
  • cukier puder 4. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować