faworki maślane

4.49 (197 ocen)

co roku smażyłam faworki "Dziada i baby" lub "Faworki z 3 mąk" w tym roku skusiłam się na inny przepis. Faworki smakują troszkę inaczej niż te tradycyjne ale są bardzo dobre. Jakimś cudem na drugi dzień zawieruszyło mi się pół faworka i był równie smaczny

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    3 jajka
    4 łyżki mleka
    13 dag masła
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do obsypania faworków
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka, mleko, cukier i masło miksujemy i dodajemy po trochu mąki, stale miksując. Jeśli mikser już nie daje rady wyciągamy ciasto na stół i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Następnie cienko je rozwałkowujemy i kroimy w paski. Każdy pasek nacinamy pośrodku i przewijamy, formując faworki.
  • 3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia a potem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować