Faworki (chrust) z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wersja odchudzona bo nie "kąpała" się w tłuszczu a też bardzo smaczna

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg maki pszennej
    1/2 szklanka cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    200 g masła
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ocet spirytusowy lub wódka 1 łyżka
    2 łyżki śmietany (opcjonalnie) gdyby ciasto było za gęste
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki (chrust) z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito
  • 2. przesiana mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia
  • 3. dodajemy pokrojone w plastry masło,żółtka i jajko i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy ocet lub wódkę
  • 4. dobrze wyrobione ciasto wkładamy na 1-1,5 godziny do lodówki
  • 5. schłodzone ciasto wałkujemy ciasto cienko grubość 2-3 mm, kroimy na paski, nacinamy w środku i formujemy faworki
  • 6. faworki układamy na blasze, wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na rumiano około 10-15 minut
  • 7. upieczone faworki posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować