Faworki - chrust karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać śmietanę. Delikatnie połączyć, tak aby powstały grudki.
Wbić żółtka i jajo, lekko wyrobić i dodać spirytus ( dzięki temu nie chłoną oleju) . Wyrobić do połączenia – ciasto o konsystencji makaronowo – kluskowego.
2.Ciasto dzielimy na 4 części i bardzo cieniutko wałkujemy.
3.Każdą kroimy w paski ok. 3 x 7 cm.
Prostokąty nacinamy na środku, długość nacięcia powinna sięgać max. 2 cm. Przekładamy jeden koniec przez nacięcie i formujemy faworek.
4.Osączamy na ręczniku papierowym, chłodne posypujemy cukrem pudrem.
5.Smalec topimy w garnku, solimy , dzięki temu nie pryska, a gdy będzie gorący ( robimy próbę – kawałeczek ciasta wrzucamy na smalec, gdy wypłynie bulgocząc temperatura jest odpowiednia) wrzucamy gotowe faworki, smażymy na złoto ( nie na brązowo)
Porady
Jeśli do ciasta dodamy jeszcze łyżkę smalcu będzie bardziej kruche.
Komentarze