Faworki - chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka i alkohol, całość wyrobić na gładkie ciasto. Owinąc folia i odłożyć na 20-30 min aby ciasto odpoczeło.
2.Ciasto przełożyć na stolnicę i wybijać wałkiem tak aby w cieście pojawiły sie pęcherzyki powietrza – około 15-20 min jak nam starczy siły :) (ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. )
3.Ciasto podzielić na 3-4 części i pojedyńcze kawałki rozwałkować na stolnicy na cieniutki placek. Radełkiem wykrajać prostokaty o wielkości 10cm x3cm. Każdy prostokat naciąć pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
4.Smażyc na goracym tłuszczu z obu stron kilka sekund na złoty kolor. Odsaczać na ręczniku papierowym.
Komentarze