Faworki z kurczaka

4.5 (162 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

pyszniutkie i szybkie w wykonaniu, idealne na ,,prywatki''

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyńcze filety z kurczaka
    Ulubione przyprawy np. sól, pieprz, czosnek granulowany
    Olej do skropienia mięsa oraz do smażenia
    PANIERKA:
    Bułka tarta z sezamem
    Jajko roztrzepane z łyżką smietany
    SOS
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki keczupu pikantnego
    2 łyżki smietany gęstej i kwasnej 22%
    Ok. 1 łyżki sosu słodko-pikantnego Chili Tao Tao
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Faworki Dania główne

Faworki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki z kurczaka 1. Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
    Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 cienkie filety. Gdy trzeba grubsze części lekko rozbić.
    Następnie każdy przekrojony filet pokroić na 2 pasy, te z kolei naciąć przez srodek i przewinąć jak faworki.
    Skropić olejem, przyprawić i odstawić.
    Następnie panierować w jajku i bułce.
    Usmażyć na złoty kolor.
    Podać z sosem i warzywami z wody np. fasolką szparagową, ja miałam pasteryzowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować