pyszniutkie i szybkie w wykonaniu, idealne na ,,prywatki''
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyńcze filety z kurczaka
Ulubione przyprawy np. sól, pieprz, czosnek granulowany
Olej do skropienia mięsa oraz do smażenia
PANIERKA:
Bułka tarta z sezamem
Jajko roztrzepane z łyżką smietany
SOS
4 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu pikantnego
2 łyżki smietany gęstej i kwasnej 22%
Ok. 1 łyżki sosu słodko-pikantnego Chili Tao Tao
Faworki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 cienkie filety. Gdy trzeba grubsze części lekko rozbić.
Następnie każdy przekrojony filet pokroić na 2 pasy, te z kolei naciąć przez srodek i przewinąć jak faworki.
Skropić olejem, przyprawić i odstawić.
Następnie panierować w jajku i bułce.
Usmażyć na złoty kolor.
Podać z sosem i warzywami z wody np. fasolką szparagową, ja miałam pasteryzowaną.
Komentarze