Faworki z przepisu babci

0 (0 ocen)

Są bardzo smaczne i nie trudne w wykonaniu

Składniki:

  • 25 dag mąki
    4 dag cukru pudru
    1 łyżka tłuszczu
    2 jajka
    1 łyżka octu
    10 dag śmietany
    szczypta soli
    1/2 kg smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania
    1 paczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz,cukier puder,jaja,sól,ocet,po czym wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić, Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Następnie wynieść ciasto do zimnego pomieszczenia na 1 godzinę i przykryć ściereczką,aby się nie zeschło. Tłuszcz rozgrzać w garnku lub na głębokiej patelni. Ciasto cienko rozwałkować nie podsypując mąki. Wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasem przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie) wrzucać je do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Do tłuszczu wkładać od czasu do czasu plaster surowego ziemniaka. Nie palą się . Wyjmować faworki widelcem posypywać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować