Faworki z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz,cukier puder,jaja,sól,ocet,po czym wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić, Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Następnie wynieść ciasto do zimnego pomieszczenia na 1 godzinę i przykryć ściereczką,aby się nie zeschło. Tłuszcz rozgrzać w garnku lub na głębokiej patelni. Ciasto cienko rozwałkować nie podsypując mąki. Wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasem przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie) wrzucać je do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Do tłuszczu wkładać od czasu do czasu plaster surowego ziemniaka. Nie palą się . Wyjmować faworki widelcem posypywać cukrem pudrem
Komentarze