Fettuccine z kurkami "po papiesku"

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis ten dostałam od mojego kuzyna Karola, wprawdzie on sugerował podanie tych kurek z ziemniakami, ale u nas, królują makarony...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - makaron fettuccine: 250 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - pokrojony w kostkę boczek wędzony: 1 szklanka
    - kurki: 2 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - śmietana: 2 łyżki
    - Posiekany koperek: 3 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fettuccine z kurkami "po papiesku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek podsmażyć, odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby oddał trochę tłuszczu. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, wrzucić oczyszone i suche kurki, podsmażyć - UWAGA - kurki nie lubią długiego smażenia, jak krewetki, im dłużej smażone, tym twardsze się robią - przez 2-3 minuty, posolić, popieprzyć, dodać boczek, śmietanę, koperek (2 łyżki), poddusić minutkę i zdjąć z ognia.
    Makaron ugotować według przepisu, odcedzić, polać oliwą, zamieszać, dodać sos, zamieszać, nałożyć na talerze i posypać pozostałym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Feta Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować