Fettuccine z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie ekspresowe, sycące, a przede wszystkim pyszne. Do zrobienia w kilkanaście minut włoska impresja, która nie raz przydało mi się np. jako potrawa awaryjna dla niezapowiedzianych gości.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron fettucine: 400 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - śmietana 18 %: 0.5 szklanki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - natka pietruszki: 2 łyżki

Fettuccine z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki drobno kroję, podsmażam na maśle pod przykryciem, przez ok 10 minut. W tym samym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie z kroplą oliwy. Gdy pieczarki są miękkie, zmniejszam ogień i dodaję śmietanę oraz sól i pieprz, całość przez minutę trzymam jeszcze na ogniu. Odlany makaron dodaję do sosu, mieszam. Podaję danie posypane natką pietruszki . Ta pasta najlepiej komponuje mi się w duecie z białym winem z odmiany Chardonnay ( beczkowym, tz. starzonym w dębie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy