Figi i jabłka pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki owocowe:
    5 dużych kwaśnych jabłek
    dżem z fig ( ale może być każdy inny )
    4 figi

    Składniki na kruszonkę:
    400 g mąki
    150 g masła
    100 g cukru trzcinowego, ciemnego z melasą ( ale może być zwykły)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Figi i jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy i kroimy w plastry (ja ich nie obierałam ze skórki), następnie każdy plasterek przekrawamy na pół.
  • 2. Figi kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy ściśle plastry jabłek, a na jabłka układamy ćwiartki fig.
  • 3. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda.
  • figi i jabłka pod kruszonką 4. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować