Niby nic-zwyczajny kotlet z piersi kurczaka a jednak inny za sprawą chlebowej panierki- to jak kotlet i grzanka w jednym:) pyszne i kreatywne połączenie na wykorzystanie starszego chleba, polecam serdecznie:)
Składniki:
150 g piersi z kurczaka
2 kromki chleba
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
szczypta słodkiej papryki w proszku
sól,pieprz do smaku
1 jajko
olej do smażenia
Filecik w chlebowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć mieszanką wszystkich przypraw i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
2.Z kromek chleba odkroić skórki a miękisz pokroić w małą kosteczkę.
Mięso maczać w rozbełtanym jajku. Następnie obtoczyć w pokrojonym chlebie, delikatnie dociskając go do mięsa.
3.Na patelni mocno rozgrzać olej i położyć kotlet. Smażyć na rumiano z obu stron pilnując aby chleb się nie przypalił.
Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Komentarze