Sos balsamiczny nadaje mięsu niesamowity smak i aromat.
15 min
Składniki:
Na 2 osoby:
2 małe filety z kurczaka
150ml octu balsamicznego
100g cukru
3 łyżki sezamu
2 małe pomidory
Kulka sera mozzarella
Ziemniaki (po 4 na osobę)
Olej
Sól, pieprz, bazylia, oregano
Fileciki z kurczaka z sosem balsamiczno sezamowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos balsamiczno sezamowy:
Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy cukier i gotujemy przez około 30min do czasu zgęstnienia. Od czasu do czasu mieszamy.
Do gęstego sosu dosypujemy parę łyżek sezamu. Trzeba uważać, ponieważ sos gęstnieje po dodaniu sezamu.
2.Ziemniaki obieramy, dzielimy na ósemki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ok 5 łyżek oleju. Obsypujemy solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Wstawiamy do nagrzanego na 180st. piekarnika i pieczemy przez ok. 35 min
3.Pomidory myjemy, kroimy na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na pomidory kładziemy po plasterku sera mozzarella i wstawiamy je do piekarnika na 10min, przed wyjęciem ziemniaków.
4.Filety z kurczaka kroimy na średniej grubości paski, delikatnie uklepujemy. Obsypujemy solą oraz pieprzem. Smażymy na patelni grillowej.
5.Ziemniaki, pomidory oraz kurczaka nakładamy na talerz. Sosem balsamicznym polewamy mięso. Dekorujemy oliwkami, świeżą bazylią.
Porady
Zamiast gotowania octu balsamicznego z cukrem, można to samo otrzymać kupując gotowy już gęsty sos balsamiczny.
Komentarze