Filet "Tęcza"

4.97 (201 ocen)

  • 60 min

Filet nie musi być podawany w tradycyjny sposób. To jest przykład na to, że można go zmodyfikować, a wyjdzie jeszcze lepszy!

  • 60 min

Składniki:

  • W zależności od ilości osób, tutaj na 6 porcji:)

    3 duże filety z kurczaka
    5 marchewek dużych
    30 dkg pieczarek
    4 duże cebule
    majonez
    40 dkg startego żółtego sera
    pół kostki margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

4.97 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet "tęcza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, rozbijamy i kładziemy na dużej blasze do pieczenia, posmarowanej wcześniej tłuszczem.
  • 2. Pieczarki kroimy w cienkie talarki i dusimy pod przykryciem.
    Marchewkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach i dusimy z odrobiną margaryny,cukru i soli (trzeba wypróbować do smaku). Delikatnie podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła.
    Cebulę również kroimy w "piórka" i dusimy.
  • 3. Na filecie kładziemy cieniutki plasterek margaryny, na to marchewka, pieczarki, cebula. Smarujemy delikatnie wierzch majonezem i posypujemy serem.
  • 4. Zapiekamy w nagrzanym do 170st. piekarniku (bez termoobiegu) ok 30 minut.

Porady

Podawać z ryżem lub ziemniaczkami, dobrze smakuje również z bagietką i sosem czosnkowym:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować