Filet w bazyliowym pesto z mozzarellą

4.5 (159 ocen)

Pyszny i aromatyczny włoski obiad w kilka chwil.

Składniki:

  • Dla 2 osób:
    2 filety z kurczaka
    2 łyżki bazyliowego pesto
    120g zielonego makaronu tagliatelle
    1 łyżeczka soli ziołowej
    2 łyżki oliwy
    1/2 kulki mozzarelli
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle

Filet w bazyliowym pesto z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Posmarować pesto i włożyć na pół godziny do lodówki. (Gdyby pesto okazało się za mało słone można mięso lekko oprószyć solą.)
    Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec 20 minut w 180 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć paski mozzarelli.
  • 2. W garnku zagotować wodę z solą ziołową i oliwą. Ugotować makaron al dente.
    Mięso podawać z makaronem i ulubioną surówką.

Porady

Pesto może być domowe lub kupne. Makaron można wymieszać z sosikiem powstałym podczas pieczenia filetów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Makaron tagliatelle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować