Filet z bobem

0 (0 ocen)

Letnie warzywa często goszczą u mnie w domu, stąd też pomysł na tak przygotowane filety:). Osobiście bardzo lubię bób, więc jeśli tylko mam możliwość staram się go podawać w różnych formach. Z filetem smakuje każdemu, więc polecam.

Składniki:

  • Składniki na 2 duże kieszonki:
    • 1 duży podwójny filet z kurczaka,
    • Około 25 dag bobu,
    • 1/3 czerwonej papryki,
    • Około 5 dag sera żółtego,
    • 100 ml śmietanki 30%,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska

Filet z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrany bób 1. Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i obieramy ze skórki. Obrany dzielimy na 2 części, w proporcji 2/3 do 1/3.
  • przygotowanie sera i papryki 2. Ser oraz paprykę kroimy w paski (słupki).
  • przyprawianie filetu 3. Filet myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. W każdej części nacinamy dość głęboką kieszeń. Zarówno środek kieszeni jak i wierzch fileta oprószamy przyprawami.
  • napełnianie kieszeni 4. Przygotowanym bobem (2/3 przygotowanego), serem oraz papryka wypełniamy kieszenie fileta. Miejsce łączenia delikatnie spinamy wykałaczkami.
  • przed pieczeniem 5. Tak nadziane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy pozostałym bobem (1/3 części) polewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika. Kieszenie pieczemy około 30 minut w 180˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy