Letnie warzywa często goszczą u mnie w domu, stąd też pomysł na tak przygotowane filety:). Osobiście bardzo lubię bób, więc jeśli tylko mam możliwość staram się go podawać w różnych formach. Z filetem smakuje każdemu, więc polecam.
Składniki:
Składniki na 2 duże kieszonki:
• 1 duży podwójny filet z kurczaka,
• Około 25 dag bobu,
• 1/3 czerwonej papryki,
• Około 5 dag sera żółtego,
• 100 ml śmietanki 30%,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska
1.Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i obieramy ze skórki. Obrany dzielimy na 2 części, w proporcji 2/3 do 1/3.
2.Ser oraz paprykę kroimy w paski (słupki).
3.Filet myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. W każdej części nacinamy dość głęboką kieszeń. Zarówno środek kieszeni jak i wierzch fileta oprószamy przyprawami.
4.Przygotowanym bobem (2/3 przygotowanego), serem oraz papryka wypełniamy kieszenie fileta. Miejsce łączenia delikatnie spinamy wykałaczkami.
5.Tak nadziane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy pozostałym bobem (1/3 części) polewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika. Kieszenie pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Komentarze