Filet z indyka w marynacie musztardowo – majonezowej

4.5 (163 ocen)

  • 1 min

Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź na ciepło – sosem i ziemniakami. Mięso z indyka jest bardzo delikatne, a przyrządzone w ten sposób smakuje wyśmienicie. U mnie w domu znika w oka mgnieniu, ledwo zdjęcie zdążyłam zrobić :DPolecam!

  • 1 min

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
    1 litr wody
    2 płaskie łyżki soli
    ½ łyżki cukru
    ½ płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
    ½ płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka majonezu
    1-2 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Filet z indyka w marynacie musztardowo – majonezowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę mieszamy z przyprawami. Czosnek kroimy na małe kawałki i dodajemy do wody. Dodajemy także majonez i musztardę, pamiętając by dobrze rozbić je trzepaczką.
  • Filet z indyka w marynacie 2. Marynatę zagotowujemy. Gdy wrze, dodajemy filet z indyka i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10min. Co jakiś czas przewracamy mięso.
  • 3. Odstawiamy z ognia, przykrywamy. Mięso powinno leżakować przez min. 12 godzin. Od czasu do czasu powinniśmy je przewracać.
  • 4. Po tym czasie mięso w marynacie znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10min, odwracając je co chwile.
  • 5. Ponownie odstawiamy mięso na 12 godzin (pamiętając o obracaniu). Po tym czasie mięso, wyciągnięte z marynaty, nadaje się już do spożycia.

Porady

Do przygotowania filetu w ten sposób powinniśmy użyć garnka z grubym dnem oraz dopasowanego do mięsa tak, by woda całkowicie je przykryje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Marynata Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować