Filet z indyka po francusku

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz.

Soczysty indyk z pieczarkami duszonymi w białym winie

  • 3 godz.

Składniki:

  • NA 5-6 PORCJI:
    1 kg filetu z indyka, 1 kg pieczarek, natka pietruszki - pęk, 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
    1 łyżka masła klarowanego, 200 ml gęstej śmietany 18%, 500 g makaronu penne, olej arachidowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Filet z indyka po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem w chłodne miejsce.
  • 2. Filet z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie zakrywamy!) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, co 15 - 20 minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
  • 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  • 4. Na talerzach układamy kolejno: makaron, pieczarki, świeżą pietruszkę, a na wierzch filet pokrojony w plastry. Polewamy tłuszczykiem powstałym podczas pieczenia i podajemy. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Drób Indyk Makaron penne Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować