Na majówkowym grillu pojawił się niskokaloryczny, soczysty i pyszny kawałek mięsa – filet z kurczaka podany z puree selerowym, którego delikatny smak zaskoczył nawet mnie. Polecam.
Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej filety i marynujemy minimum godzinę ( najlepiej całą noc ). Rozpalamy grilla.
Selera, ziemniaka i jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( tak aby przykryła warzywa) i gotujemy około 15 minut aż seler i ziemniak będzie miękki. Warzywa odcedzamy, ubijamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy masło i śmietankę i wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jeśli puree ma być aksamitne i gładkie możemy je przetrzeć przez sitko. Puree doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filety z kurczaka grillujemy ( najlepiej na tacy aluminiowej ) po 5-8 minut z każdej strony. Zdejmujemy z grilla i odstawiamy na chwilę na bok by mięso odpoczęło.
Na talerz kładziemy porcję puree, filet kroimy w plastry i układamy na puree, serwujemy od razu np. z żurawiną : )
Komentarze