FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

PYSZNIUTKI ZWŁASZCZA Z CZERWONYM BARSZCZYKIEM

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram / z lidla lub stokrotki/
    1 podwójna pierś z kurczaka
    4 plastry sera żółtego gouda
    1 cebula
    kilka pieczarek
    pieprz kolorowy
    przyprawa uniwersalna
    jajko roztrzepane z odrobiną mleka
    sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1. Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
    Otrzymamy 4 porcje, posmarować je olejem, oprószyć pieprzem i przyprawa uniwersalna. odstawić.

    W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i przyprawy uniwersalnej.
    Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna.
    Odparować i wystudzić.
    Rozgrzać piekarnik do 200 st.
    Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, rozwałkować.
    Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
    Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.
    Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
    Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz
    Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
    Ułożyć na pergaminie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować