SOS :
- 250g kurek
- 2 średnie cebule
- pół kostki masła
- 2 lub 3 łyżki śmietany do zupy
- świeża natka pietruszki
- świeży lub suszony tymianek
- przyprawa uniwersalna, pieprz
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
SAŁATKA
- główka sałaty lodowej
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- ogórek świeży
- sól i pieprz
- sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam ziołowo-koperkowy,
- olej i woda LUB oliwa
KURCZAK & ZIEMNIACZKI
- duży podwójny filet, (ok 10 zł)
- przyprawa do kurczaka, gyrosa i majeranek,
- oliwa lub olej do marynaty
- ziemniaczane półksiężyce z przyprawami
- sól
- olej do smażenia ziemniaczków, oliwy szkoda a olej po wystudzeniu można wlać do słoika i użyć ponownie jeszcze z 2 -3 razy.
Filet z kurczaka w sosie kurkowym z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MIĘSO I ZIEMNIACZKI
Filet kroimy na pół tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi, potem obie połówki kroimy wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy po 1 łyżeczce przyprawy do kurczaka, przyprawy do gyrosa majeranku, mieszamy, przyprawiamy mięso, zalewamy delikatnie oliwą i zostawiamy w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ marynata otulająca mięso je zawiera i zostanie na patelni. Smażymy i po przełożeniu na talerz polewamy kurkowym sosem. Jeśli chodzi o przygotowanie ziemniaczków do garnka wlewamy sporą ilość oleju (ja wlałam prawie całą butelkę), czekamy aż się porządnie rozgrzeje i wsypujemy do niego ZAMROŻONE ziemniaczki. Smażymy je aż uzyskają złoty kolor, da pewności jednego można wyciągnąć i spróbować, czy jest gotowy.
SAŁATKA
Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidorki kroimy na połówki i całość wrzucamy do miski. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w odpowiadający nam sposób i dodajemy do reszty warzyw po czym całość mieszamy. Jeśli do sosu sałatkowego używamy wody i oleju to mieszamy je w proporcjach 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody, jeśli używamy oliwy to lejemy ok 5 - 6 łyżek, doprawiamy na talerzu polewając sosem.
SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na połowie masła, gdy będzie
gotowa dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy rozmrożone kurki,
smażymy ok 4-5 minut. Wlewamy 3/4 szklanki wody, dusimy ok 3 minuty i
dodajemy śmietanę, doprawiamy. Natkę pietruszki i tymianek drobno
siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku
dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody.
Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały
grudki. I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i
sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba.
Komentarze