FILET Z KURCZAKA W SOSIE KURKOWYM Z DODATKAMI

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz.

Krótko mówiąc? Niebo w gębie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SOS :
    - 250g kurek
    - 2 średnie cebule
    - pół kostki masła
    - 2 lub 3 łyżki śmietany do zupy
    - świeża natka pietruszki
    - świeży lub suszony tymianek
    - przyprawa uniwersalna, pieprz
    - mąka z wodą do zagęszczenia sosu

    SAŁATKA
    - główka sałaty lodowej
    - opakowanie pomidorków koktajlowych
    - ogórek świeży
    - sól i pieprz
    - sos sałatkowy wg uznania, ja wybrałam ziołowo-koperkowy,
    - olej i woda LUB oliwa

    KURCZAK & ZIEMNIACZKI
    - duży podwójny filet, (ok 10 zł)
    - przyprawa do kurczaka, gyrosa i majeranek,
    - oliwa lub olej do marynaty
    - ziemniaczane półksiężyce z przyprawami
    - sól
    - olej do smażenia ziemniaczków, oliwy szkoda a olej po wystudzeniu można wlać do słoika i użyć ponownie jeszcze z 2 -3 razy.
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Sosy

Filet z kurczaka w sosie kurkowym z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MIĘSO I ZIEMNIACZKI
    Filet kroimy na pół tak jak wyznaczają nam linię obie kurze piersi, potem obie połówki kroimy wzdłuż na 2 kotlety. W miseczce mieszamy po 1 łyżeczce przyprawy do kurczaka, przyprawy do gyrosa majeranku, mieszamy, przyprawiamy mięso, zalewamy delikatnie oliwą i zostawiamy w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, na kuchence rozgrzewamy patelnię, nie trzeba lać tłuszczu ponieważ marynata otulająca mięso je zawiera i zostanie na patelni. Smażymy i po przełożeniu na talerz polewamy kurkowym sosem. Jeśli chodzi o przygotowanie ziemniaczków do garnka wlewamy sporą ilość oleju (ja wlałam prawie całą butelkę), czekamy aż się porządnie rozgrzeje i wsypujemy do niego ZAMROŻONE ziemniaczki. Smażymy je aż uzyskają złoty kolor, da pewności jednego można wyciągnąć i spróbować, czy jest gotowy.

    SAŁATKA
    Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidorki kroimy na połówki i całość wrzucamy do miski. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w odpowiadający nam sposób i dodajemy do reszty warzyw po czym całość mieszamy. Jeśli do sosu sałatkowego używamy wody i oleju to mieszamy je w proporcjach 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody, jeśli używamy oliwy to lejemy ok 5 - 6 łyżek, doprawiamy na talerzu polewając sosem.

    SOS
    Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na połowie masła, gdy będzie
    gotowa dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy rozmrożone kurki,
    smażymy ok 4-5 minut. Wlewamy 3/4 szklanki wody, dusimy ok 3 minuty i
    dodajemy śmietanę, doprawiamy. Natkę pietruszki i tymianek drobno
    siekamy i dodajemy do sosu. Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku
    dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody.
    Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały
    grudki. I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i
    sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kurki Sałata

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować