Filet z kurczaka w słodko – kwaśnym sosie z dużą ilością papryki, cukinii i marchewki. Orientalne smaki zrobione na polską nutę i podane z bardzo polskim pęczakiem.
Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Warzywa powinny być pokrojone na kawałki podobnej wielkości.
2.Cebulę obrać, opłukać i usmażyć bez rumienienia na rozgrzanym oleju. Dodać opłukane, osuszone i pokrojone filety z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż mięso obsmaży się ze wszystkich stron.
3.Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać marchewkę, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę i cukinię, wlać tyle wody, aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę całość gotować na wolnym ogniu, pilnując aby warzywa pozostały chrupiące. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do garnka, zamieszać i zagotować. Sos zdjąć z ognia dodać obie papryki w proszku, ocet winny i cukier do smaku.
4.Sos podawać z ryżem, makaronem lub tak jak ja z pęczakiem ugotowanym na sypko.
Komentarze