Filet z kurczaka w sosie, z marchewką i brukselką

4.49 (186 ocen)

Filet z kurczaka w sosie, z marchewką i brukselką

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    porcja woszczyzny (2 marchewki, kawałek pora i selera, pietruszka, cebula, liść laurowy, liść lubczyku)
    sól, pieprz
    brukselka 2 garście lub więcej
    1-2 łyżki masła
    szczypta cukru
    1/4 szklanki śmietany 30%
    2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w sosie, z marchewką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę oczyścić, obrać. Zalać wodą. Zagotować wraz z cebulą i liściem laurowym. Filet oczyścić, posolić, popieprzyć (można natrzeć ulubioną przyprawą). Do wrzątku z włoszczyzną włożyć piersi kurczaka. Gotować w otwartym garnku, aż do miękkości. ok 30 min. Po ugotowaniu, jarzyny z wywaru przetrzeć przez sito lub zblenderować (seler, cebula, jedna marchew, pietruszka). Rozprowadzić z woda z wywaru ok pół szklanki lub więcej i połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku. Zagotować. Gorącym sosem zalać mięso.
    Jedną marchewkę z wywaru pokroić w pasterki. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soi i cukru. Gotować kilkanaście minut (10-13 min). Przecedzić i ostudzić zimną wodą. Rozgrzać patenie z łyżką masła. Przełożyć brukselkę. Podsmażyć. Dodać kilka łyżek wody i gotować jeszcze kilka minut. Do brukselki dodać marchewkę. Poddusić około 8 min. Posolić.
    Filet polać sosem. Podawać z brukselską i marchewką. Można dodać listki koendry oraz koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować