Filet z kurczaka w zalewie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki. Mąż i córki przepadają za tym daniem.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka pojedyńcze
    Zalewa;
    1 litr wody
    20-30 dkg cebuli
    0,5szkl octu
    0,5szkl oleju
    1 koncentrat pomidorowy
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    10 ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    6 liści laurowych
    szczypta chilli mielonego
    2 łyżki papryki ostre
    olej do smażenia

Filet z kurczaka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy.Kroimy na małe kawałki.Oprószamy solą i pieprzem.Obtaczamy w mące jajku i bułce tartej.Smażymy na oleju na złoty kolor z obydwu stron.Zalewę gotujemy przez 10 minut. Zalewamy fileta zalewą.Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy