Filet z kurczaka z serem gorgonzola

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja dla miłośników drobiu .Dodatek sera gorgonzola sprawia , że mięso ma niepowtarzalny smak .Zasmakuje także dzieciom .

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

    1 cebula

    2 ząbki czosnku ( posiekany )

    1/2 papryki czerwonej

    1/2 papryki żółtej

    1 łyżka przecieru pomidorowego

    1 łyżka śmietany 30 %

    150 g sera gorgonzola

    świeżo mielona sól himalajska

    zioła prowansalskie

    olej do smażenia

Filet z kurczaka z serem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy filet z kurczaka przekroić na dwa kotlety , umyć , osuszyć i oprószyć solą himalajską i ziołami prowansalskimi .

    Na patelni rozgrać olej , usmażyć na nim filety z kurczaka na rumiano .

    Na drugiej patelni również rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę z czosnkiem , dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i chwilę smazyć .

    Dodać przecier pomidorowy , śmietanę 30% i ser gorgonzola , smażyć , aż ser się roztopi .

    W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety z kurczaka .

    Wyłożyć na nie zawartość drugiej patelni i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut .

    Podawać z ziemniakami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy