To coś dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa! Smak czereśni rewelacyjnie komponuje się z delikatnym filetem.Potrawa nie tylko wykwintnie smakuje ale jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Filet z sosem czereśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki.
Następnie oprószamy je świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą morską.
Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu delikatnie olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C.
2.Upieczone mięso wyjmujemy. Uzyskamy sos zlewamy.
Między czasie myjemy, osuszamy i drylujemy czereśnie.
Następnie przygotowujemy czereśniowy sos.
3.SOS:
W garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy do niego brązowy cukier.
4.Następnie dodajemy wytopiony podczas pieczenia sos oraz przygotowane czereśnie. Do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz świeżo mielony czarny pieprz. Całość delikatnie zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Upieczone mięso polewamy sosem i podajemy!
Komentarze