3 pojedyncze filety z kurczaka
Farsz :
50 g suszonej żurawiny
50 g żółtego sera
1 solidna garść świeżego szpinaku
25 g kiełków rzodkiewki
20 g zimnego masła
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz cayenne do smaku
Dodatkowo :
2 lub 3 jajka
sól do smaku
bułka tarta do panierowania
mąka do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
Filet z żurawiną, serem, szpinakiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, osuszyć, posolić, zrobić nacięcie tworząc kieszeń i w środku kieszeni posolić i popieprzyć. Przygotować farsz : umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do miski, dodać kiełki. Następnie do tej miski zetrzeć ser i masło na tarce o drobnych oczkach, wrzucić żurawinę i dodać przyprawy. Wymieszać nadzienie i wypełnić nim kieszenie filetów.
2. Każdy filet obtaczać w mące, zanurzać w rozmąconym i posolonym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć w sporej ilości oleju na złoto brązowy kolor po kilka minut z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami np, surówką i ziemniakami.
Komentarze